‘Gilde Werkt’ is gestart.

Onderwijs op maat.

Hoogeveen – Je komt uit Syrië en je bent een succesvol vakman. Door de onrust ben je helaas genoodzaakt het land te verlaten en moet je elders je leven opnieuw opbouwen. In een nieuw land, met een nieuwe taal en nieuwe gebruiken. Én andere regels waardoor je op studie-, en werkgebied vrijwel onderaan moet beginnen. Dit is het verhaal van Mazen en Mohamad, twee Syriërs die in Aleppo hun eigen kleding- en meubelstoffeerderij runden.

Regulier onderwijs
De mannen werken inmiddels enige tijd bij Vepa, fabrikant van kantoor- en projectmeubilair in Hoogeveen. Kennis en kunde op het gebied van meubilair en stofferen is er genoeg. Een opleiding tot meubelstoffeerder – niveau 2 via een reguliere ROC – zit er helaas niet in. De taalachterstand is te groot om het diploma binnen de daarvoor toegestane tijd te behalen.

Maram-onderwijs
Gelukkig is er Maram-onderwijs, een innovatiebureau opgericht door Marius Klein en Anneke van Proosdij dat jongeren op de arbeidsmarkt begeleidt. ‘We gaan graag de uitdaging aan om deze mannen op te leiden tot meubelstoffeerder niveau 2. Vakinhoudelijke kennis is er genoeg, maar de kennis van de Nederlandse taal moeten we flink bijspijkeren’, aldus Klein. Dit gebeurt door iedere (werk)dag, één op één lessen op de werkvloer aan te bieden. Hierbij wordt afgeweken van de traditionele manier van lesgeven omdat de lessen op het individu afgestemd zijn. Via HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur  hopen de mannen hun examen te halen en daarbij hun startkwalificatie te ontvangen.

Gekwalificeerde vakmensen
Het vinden van betrokken en goed gekwalificeerde medewerkers wordt de laatste jaren steeds moeizamer. Daarom investeert Vepa graag in deze vakmensen. “Ons doel is om elk jaar een beetje beter te worden, maar dat kan alleen met de juiste mensen, met de juiste kennis en instelling”, aldus Janwillem de Kam, directeur van Vepa. “We hebben er alle vertrouwen in dat het diploma – met begeleiding van Maram-onderwijs – volgend jaar behaald gaat worden”.
                                 

Geplaatst in Uncategorized.