Hoera, wij mogen rekenen

Hoera, wij mogen rekenen!

Waarom denken wij tegenwoordig toch dat rekenen moeilijk is? Iedereen kan leren rekenen! Waarom gaat het dan toch zo fout in Nederland?

De succesvolle formule van Basis Training Rekenen (BTR) is recent een samenwerking aangegaan met het bewezen onderwijsconcept van Ardina in Zuidwolde. Beiden hebben de opdracht gekregen het rekenonderwijs bij een basisschool in de gemeente de Wolden aan te pakken. Anneke van Proosdij en Carin Paap hebben de handen ineengeslagen en zijn daarom dit jaar gestart met een schoolbreed rekenprogramma, dat veel meer is dan gewoon bijspijkeren. Het project ‘Hoera, wij mogen rekenen!’ is hierbij ontstaan. Alle basisprincipes van het rekenen worden onder de loep genomen en goed ingeoefend.

‘Hoera, wij mogen rekenen!’ biedt het programma van Basis Training Rekenen aan in groep 5 t/m 8. Traditioneel rekenen op een realistische manier. Daarnaast biedt ‘Hoera, wij mogen rekenen!’ een leerlijn aan vanaf groep 1, waarbij voorbereid wordt op deze manier van rekenen. Automatiseren is hierbij een belangrijk speerpunt. Ook begeleiden zij individuele leerlingen die vastlopen in het rekenen, zodat alle leerlingen van de school hier optimaal van kunnen profiteren. Met dit gehele project wordt voorkomen dat er nieuwe achterstanden ontstaan in de toekomst. Tijdens de pilot bleek dat zowel leerkrachten als leerlingen in het begin even moesten wennen aan deze nieuwe aanpak. Inmiddels gaat iedereen er de lol van inzien en wordt er met plezier gerekend. Kinderen benaderen rekenen niet meer als die ramp die iedere dag voorbijkomt.

Tijdens het pilotproject heeft ‘Hoera, wij mogen rekenen!’ niet alleen een goede vooruitgang gezien in het rekenonderwijs, maar kinderen hebben ook meer zelfvertrouwen gekregen en zijn trots op wat ze nu kunnen binnen het rekenen. De ervaring is dat leerlingen door deze manier van werken gerichter en preciezer leren werken, wat ook doorwerkt in andere vakken als begrijpend lezen en spelling.

Geplaatst in Uncategorized.